Mówimy po ukraińsku / Ми розмовляємо українською

Jaka jest rola witamin i minerałów w zdrowiu jamy ustnej?

Rozpoczynamy cykl kilku artykułów poświęconych poszczególnym witaminom. Dziś naszą gwiazdą będzie witamina C – „KRÓLOWA WŚRÓD WITAMIN”

Zdrowie naszych zębów zależy nie tylko od tego, w jaki sposób o nie dbamy, ale również od tego co jemy.

Codzienna higiena i regularne przeglądy u stomatologa to fundament zdrowych zębów, jednakże nie możemy zapominać o witaminach i minerałach. Zdrowa dieta bogata w witaminy oraz składniki mineralne ma bardzo duże znaczenie dla ich kondycji.

Pozbawiona witamin dieta może wyrządzić spore szkody w naszej jamie ustnej: zwiększyć ryzyko wystąpienia infekcji bakteryjnych, powodować niedorozwój szkliwa, być przyczyną chorób przyzębia.

Jaka jest rola witamin i minerałów w zdrowiu jamy ustnej? Rozpoczynamy cykl kilku artykułów poświęconych poszczególnym witaminom. Dziś naszą gwiazdą będzie witamina C.

Witamina C

Witamina C to jedna z najważniejszych witamin, które musimy dostarczyć z dietą. Substancja ta to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Ze względu na to, iż ludzie nie mają zdolności jej syntetyzowania, musi być dostarczana z zewnątrz.

Nie pozwólmy wiec, aby zabrakło jej źródeł w naszej diecie.

Rola witaminy C

Witamina C  pełni  szereg  kluczowych funkcji, m.in. takich jak:

– regulowanie procesów pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych przez leukocyty;
– przyspieszanie gojenia się ran, hamowanie krwawienia dziąseł;
– uszczelnianie naczyń krwionośnych;
– spowalnianie procesów starzenia się skóry;
– obniżanie ciśnienia krwi i cholesterolu;
– obniżanie ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów;
– regulacja wytwarzania kolagenu.
– witamina C jest niezbędna do formowania i wydzielania osseiny – składnika budulcowego kości.

Jak widzimy witamina C chroni przyzębie przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować niszczenie komórek, z których zbudowane są tkanki. Witamina C biorąc udział w syntezie kolagenu – wpływa na nasze dziąsła, włókna ozębnej, zębinę i kości.
Wiele badań naukowych udowodniło związki między niskim poziomem witaminy C w osoczu a zwiększonym ryzykiem rozwoju zapalenia przyzębia. Wtamina C wykazuje również działanie antybakteryjne oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Jej niedobory sprawiają, że zęby są bardziej podatne na występowanie próchnicy, a dziąsła staje się blade, bolesne, częściej krwawią. Zbyt małe ilości przyjmowanej witaminy C utrudniają również gojenie się ran po zabiegach stomatologicznych (np. implantologicznych) oraz regenerację błon śluzowych po chorobach wirusowych lub grzybiczych.

Najlepsze źródła Witaminy C

Wiele osób uważa, że cytryna zawiera najwięcej Witaminy C. Jest to MIT, Przyjrzyjmy się zatem bliżej poszczególnym produktom.

Okazuje się 1 miejsce zajmuje bezapelacyjnie żółta papryka, zawiera 16 razy więcej Witaminy C niż  cytryna.

Suplementacja witaminą C – NIE KAŻDA FORMA WITAMINY C JEST TAKA SAMA

Preparatów witaminy C jest bardzo wiele, jest ona też często stosowana jako środek konserwujący żywność. Większość z nich to czysta postać kwasu askorbinowego, bardzo tania, jednak podlegająca znacznym ograniczeniom wchłaniania w przewodzie pokarmowym, a szczególnie w jelitach, gdzie środowisko jest alkaliczne i następuje proces neutralizacji kwaśnych właściwości witaminy C, co przy przyjmowaniu wyższych dawek może prowadzić do niekorzystnych efektów ze strony przewodu pokarmowego, jak np. wytwarzanie gazu i związane z tym wzdęcia, a także stany zapalne tkanek, biegunki i w konsekwencji znaczne zmniejszenie wchłaniania witaminy C.

Stąd poszukiwania takich modyfikacji tej powszechnej, ale niezbędnej witaminy, aby zredukować te niekorzystne zjawiska do minimum i jednocześnie zwiększyć jej wchłanianie z przewodu pokarmowego w celu dostarczenia jak największych ilości do komórek organizmu. Ester-C – askorbinian/treonian wapnia jest opatentowaną kombinacją witaminy C i jej metabolitów, rozpuszczalną zarówno w wodzie, jak i tłuszczach.

W czasie produkcji Ester-C część kwasu askorbinowego podlega takim przemianom, jak dzieje się to w organizmie człowieka. Efektem jest odporność takiego kompleksu na inaktywację oraz szybką eliminację z organizmu, powodującą znacznie dłuższą i silniejszą aktywność biologiczną od tradycyjnych preparatów witaminy C, zawierających czysty kwas askorbinowy.

Ponadto Ester-C posiada neutralne pH, co eliminuje niekorzystne zjawiska związane z kwasowością witaminy C w jelitach, jednocześnie zwiększając jego wchłanianie. Jako, że w Ester-C witamina C jest całkowicie buforowana wapniem, stanowi on także dodatkowe źródło łatwo przyswajalnego wapnia, który działa razem z nią w układzie odpornościowym i krążeniowym. Wykazano także, że osoby przyjmujące Ester-C wydalają z moczem kilkaset procent mniej szczawianów od osób przyjmujących zwykły kwas askorbinowy, co znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia niepożądanych działań ze strony nerek.

Wszystko to stanowi, że Ester-C jest obecnie jedną z najlepszych form suplementacji witaminą C zarówno pod względem biodostępności, działania i także minimalizacji ryzyka wystąpienia działań ubocznych, szczególnie ze strony przewodu pokarmowego i nerek. Wykazano, że Ester-C działa dwukrotnie szybciej, dwukrotnie dłużej utrzymuje swój poziom w komórkach oraz czterokrotnie szybciej przyswaja się w komórkach od zwykłego kwasu askorbinowego.

Dzienna skuteczna porcja suplementacyjna to minimum 300 mg do 1000 mg.

Na wykresie poniżej możemy zauważyć jak długo i na jakim poziomie utrzymuje się w krwiobiegu „zwykła witamina C” w porównaniu do opatentowanej wersji ESTER-C.

This site uses cookies to provide services at the highest level. By continuing to use the site, you agree to their use.

Accept Read more